De initiële fase van inspecteren bij aanleg bestaat in het algemeen uit drie onderdelen: de inspectie van het basisontwerp (uitgangspuntendocument), de inspectie van het detailontwerp (installatietekeningen, -berekeningen) en de initiële inspectie. Wanneer de inspecties positief zijn afgerond wordt het inspectiecertificaat afgegeven. Hierna zullen alleen nog vervolginspecties plaatsvinden op periodieke basis.
Normec is erg efficiënt in het uitvoeren van het inspectieproces door onze inzet van technologie, deskundigheid en duidelijke communicatie. Na de inspectie ontvangt u direct een terugkoppeling van de bevindingen, nog voordat het officiële rapport wordt verstuurd. Zo weet u direct waar u aan toe bent. Binnen 20 werkdagen na de inspectie ontvangt u het inspectierapport waarin alles nog eens overzichtelijk en helder is verwoord.
De eerste stap is de inspectie van het basisontwerp, dat bestaat uit het Programma van Eisen (PvE) of het Uitgangspuntendocument (UPD) van de installatie. De inspectie van het basisontwerp is een administratieve inspectie waarbij de inspecteur controleert of het basisontwerp van het brandbeveiligingssysteem volledig is, voldoet aan de doelstellingen, en of de juiste normen en voorschriften zijn toegepast. Het doel van deze inspectie is om te toetsen of de punten die in het basisontwerp zijn vastgesteld, leiden tot het beoogde doel van de installatie.
Bij deze administratieve inspectie wordt vastgesteld of het detailontwerp van het brandbeveiligingssysteem voldoet aan de uitgangspunten uit het basisontwerp. Het detailontwerp bestaat uit de tekeningen, berekeningen, schema’s en verdere gedetailleerde uitwerkingen van de installatie. De inspecteur beoordeelt of deze gegevens uiteindelijk leiden tot een brandbeveiligingssysteem dat voldoet aan de (vereiste) doelstellingen.
De initiële inspectie is de eerste inspectie die wordt uitgevoerd als het brandbeveiligingssysteem volledig geïnstalleerd is. De inspectie bestaat uit administratieve, visuele en functionele waarnemingen. De bevindingen van de inspectie worden vastgelegd in een inspectierapport met een conclusie en een bijbehorende onderbouwing. Als volgens deze inspectie de installatie voldoet kan het inspectiecertificaat worden afgegeven.
Het kan zijn dat het systeem nog niet volledig voldoet aan de doelstellingen; in het rapport wordt dan toegelicht waar het systeem verbeterd moet worden en zal er na aanpassing van de installatie een herinspectie plaatsvinden.
Periodieke controles helpen om het niveau van brandveiligheid op peil te houden. Net als bij de initiële inspectie wordt de vervolginspectie uitgevoerd op basis van administratieve, visuele en functionele waarnemingen. Een aantal zaken behoeven bij een vervolginspectie niet opnieuw vastgesteld te worden, als dit bij de initiële inspectie reeds is beoordeeld. Bij goedkeuring wordt een nieuw inspectiecertificaat afgegeven. Ook hier geldt dat in het geval het systeem niet meer voldoet aan de doelstellingen deze aantoonbaar verholpen dienen te worden, zodat in een later stadium alsnog een inspectiecertificaat kan worden afgegeven.
Bekijk het beleid hier.